27 november 2024
November blev starten på en bister flygvinter. Hundratals inställda inrikesavgångar, ökade priser och nedläggningsplaner för Bromma flygplats slår hårt mot företagare. Som företrädare för näringslivet i Blekinge, nordvästra Skåne och på Gotland önskar vi en dialog om hur vi säkrar tillgängligheten i vårt land.
Just nu finns inga avgångar mellan Blekinge och Arlanda. Mellan Gotland och Arlanda går det en avgång i veckan. Och med en urholkad tidtabell från Ängelholms flygplats tvingas företagen i nordvästra Skåne allt oftare resa till den svenska huvudstaden via Danmark.
Det är bara början. I januari försvinner flygbolaget BRA från den kommersiella flygmarknaden. Större delen av det svenska inrikesflyget blir då utan konkurrens. Över en natt försvinner 90 procent av trafiken på Bromma flygplats och Stockholms stad arbetar nu aktivt för att lägga ned flygplatsen.
Det är ett hårt slag mot företagen i våra regioner. I nordvästra Skåne, Blekinge och på Gotland finns fler än 55 000 företag och många av dem är beroende av snabba och smidiga transporter till Stockholm. Flyget är en livlina och en grundläggande del av infrastrukturen som gör att företag kan verka i våra regioner.
Bristande konkurrens har historiskt sett lett till högre priser och sämre turlista. Att SAS ökar antalet avgångar till Arlanda är positivt, men de bortser helt från att den totala kapaciteten sänks med BRA utanför ekvationen. I Blekinge minskar antalet tillgängliga flygstolar i januari med runt 35 procent. På Gotland försvinner attraktiva morgonavgångar och ersätts med avgångar mitt på dagen, vilket ökar företagens kostnader för övernattningar.
Pandemin slog hårt mot flygbolagen och lågkonjunkturen har hämmat återhämtningen. Vi har stor respekt för att det är ett utmanande marknadsläge. Från näringslivets sida vill vi dock skicka signalen att vi välkomnar konkurrens. Vi upplever att det finns nyfikenhet bland andra aktörer på marknaden, men vägen till att en sådan satsning blir verklighet är lång.
Det kommer att vara utmanande för en ny aktör att etablera sig på Arlanda och konkurrera med SAS som förfogar över attraktiva start- och landningstider. Men Bromma flygplats har konkurrensfördelar och optimala förutsättningar för det enkla inrikesflyg vi behöver för att knyta samman Sverige. Bromma flygplats har inte fokus på taxfree och restauranger, utan på smidig kollektivtrafik. Du kan komma till flygplatsen 20 minuter före avgång och ändå hinna med ditt flyg.
Arlanda flygplats är i många avseenden en storflygplats. Det är långa avstånd både för människor i terminalerna och för flygplanen på rullbanorna. Vi har fått veta att inrikesflyget ska rymmas på Arlanda, men att mindre flygplan i rusningstid behöver parkeras en bit från terminalen och passagerarna får åka buss mellan flygplan och terminal. Det gör att många inrikesresenärer riskerar att spendera mer tid på att förflytta sig på flygplatsen än de gör i luften.
Att anpassa Arlanda flygplats för snabba och eZektiva inrikestransporter kommer att ta tid. Företagen har inte tid att vänta. Vi behöver fungerande lösningar både idag och imorgon. Bromma flygplats behöver finnas kvar åtminstone till dess att Arlanda har kunnat anpassas för en eZektiv inrikestrafik.
Samtidigt pågår flygets klimatomställning. Till 2030 ska inrikesflyget vara fossilfritt och du kan idag köpa biobränsle när du flyger. I dag används mindre eldrivna flygplan i pilotutbildningen och till 2029 räknar Heart Aerospace med att flyga elhybridplan med plats för 30 passagerare. Framtidens inrikesflyg är sannolikt till delar elektrifierat. Det betyder mindre flygplan och fler avgångar – likt kollektivtrafik. Bromma flygplats skulle vara ett idealiskt nav för framtidens eldrivna inrikesflyg. Här kan mindre flygplan starta och landa utan att konkurrera med viktiga avgångar inom Europa och resten av världen.
För att värna den svenska tillgängligheten och framtidssäkra inrikesflyget ser vi att det är viktigt att agera.
Vi har fyra förslag på åtgärder:
Sverige är ett avlångt land med stora avstånd. Just nu ser vi hur avståndet till Stockholm växer. Vi känner en djup oro över hur det kommer att påverka företagandet och i förlängningen livskraften i våra regioner. Om vi menar allvar med att hela Sverige ska leva krävs att vi skapar förutsättningar för ett hållbart och välfungerande inrikesflyg.
Vi vill gärna ha en dialog om inrikesflygets påverkan på företagen. Andreas Carlson är varmt välkommen att besöka våra regioner för att träZa företag och resonera vidare om hur vi kan stärka tillgängligheten inom landet. Om ministern önskar kommer vi även gärna till Stockholm för ett möte.
Vänliga hälsningar,
Cecilia Schelin Seidegård
Ordförande Tillväxt Gotland
Roger Hammarström
Verksamhetschef Tillväxt Gotland
Helena C Larsson
Ordförande Ängelholms Näringsliv
Andreas Jarud
Vd Ängelholms Näringsliv
Lisa Mattsson
Ordförande Karlskrona företags- & hantverksförening (KFH)
Marcus Sandekjer
Verksamhetsledare KFH