engelholmsglass_webb_selected

HAR DU OCKSÅ SMAK FÖR GODA AFFÄRER?

Visste du att det har tillverkats glass i Ängelholm ända sedan 1937? Det började som en sidoverksamhet inom dåvarande Engelholms Mejeri för att ta tillvara på överbliven grädde. Mejeriet anlitade en dansk glassmästare för att få hjälp att tillverka glass. Till att börja med i liten skala. På den tiden fanns det nämligen inte några moderna frysboxar så glassen levererades direkt till kunden, ofta i samband med bröllop och födelsedagar.

Under 1960-talet blev Gunnar Gudmundsson chef för glasstillverkningen och den 1 januari 1977 bildades Engelholms Glass. Företaget har varit i familjens ägo sedan dess. Idag är det andra och tredje generationen Gudmundsson som driver verksamheten vidare.
– Jag själv, min hustru, tre barn och en syster är involverade i företaget, säger Carl-Gustaf Gudmundsson, vd Engelholms Glass.

Idag tillverkar Engelholms Glass ungefär en och en halv miljon liter gräddglass om året. Fem miljoner glasspinnar och en miljon glasstrutar passerar genom glassfabriken varje år. Några av favoriterna är Glassbåt och Lillpopp, en päronpinne med mörk choklad. Sortimentet rymmer även glasstårtor, skopglass och sorbet. Kunderna är mestadels butiker, kiosker och serviceinrättningar i Sydsverige. Sedan ifjol har Engelholms Glass även en mindre depå i Stockholmsområdet.

Glassfabriken växer
Sedan 1982 håller Engelholms Glass till på Helsingborgsvägen i Ängelholm. Lokalerna har byggts ut i takt med ökad efterfrågan.
– Just nu håller vi på att bygga större kontorslokaler och uppgradera vår fabriksförsäljning med en mysig glassbar.

Precis som i andra branscher finns det trender även inom glass. Säsongens nyheter hos Engelholms Glass består av en nougatstrut, en glassbiskvi och en ekologisk jordgubbsdröm.

Det familjeägda företaget trivs i Ängelholm och ser med tillförsikt på framtiden:
– Ängelholm har ett bra näringslivsklimat och jag upplever att kommunens tjänstemän är lyhörda för våra behov. Det handlar exempelvis om snabba handläggningstider och goda kommunikationer. Bra skolor och barnomsorg är också ett plus, säger Carl-Gustaf Gudmundsson och fortsätter:

– Jag träffar många företagare genom Ängelholms Näringsliv i olika konstellationer. Bland annat är vi alltid med på Företagardagarna i Ängelholm och bjuder besökarna på glass.

Har du också en god affärsidé? Gör som Engelholms Glass, etablera dig i Ängelholm.

Fakta Engelholms Glass Engelholmsglass

Grundat: 1937 (ombildat till familjeföretag 1977)

Omsättning: ca 52 MSEK

Antal anställda: 33 personer

Webb: www.engelholmsglass.se

Nyhetsarkiv >>